Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Asi každý pamětník má své zážitky. Já jsem si cca 7 hodin myslel od 23 hod do cca 6 hodin , že jdu do války. Už ve 23 hodin jsem se jako velitel stráže totiž dozvěděl, že je vyhlašen poplach z důvodu, že nás obsazují "spřátelené" armády Sovětského svazu, Polska, Německa, Maďarska a Bulharska. Dřepěli jsme se strážnými na strážnici a čekali na další rozkazy kam se máme dostavit, abychom jeli za celou posádkou do "války". Že jde o skutečnost nám potvrdily zprávy v rozhlasu a přirozeně jsme se domnívali , že budeme Československo bránit Přiznám se,že jsem většinu doby přemýšlel o tom, že se budu muset dobře krýt a bez milosti zastřelit každého protivníka dříve než on zastřelí mne. Je to divné,, ale za celou dobu mne ani chvilku nenapadlo se někam zašít a ten rozkaz k odjezdu do války nesplnit.Teprve ráno , jsme se dozvěděli, že při tom poplachu vyjížděla vozidla , aby svezla do kasáren lampasáky a že se de fakto, žádná válka nekoná a velmi jsme si oddechli.

Pořád si myslím, že bylo z hlediska ztrát zejmna civilního obyvatelstva nakonec lepší se nebránit, protože naše armáda byla připravena na útok ze západu a ne do zad.

Později jsme měli spíše obavy, zda nás v září pustí v řádném termínu do civilu a to se nakonec stalo.

1 0
možnosti

Kdyby tehdy všichni českoslovenští občané svou vlast opustili, tak by tu byla exkláva Sovětského svazu a dnes asi exkláva Ruska.

Proto nemám rád některé namachrované emigranty, kteří nám zůstavším kážou "morálku" a považují se za něco lepšího

0 0
možnosti
Foto

Raději bych se vyhnul oněm, kdyby, ale i možnému paušalizováním vůči komukoli. Třeba i proto, že jsem v tom druhém případě poznal i osobně i takové, i onaké. Zdejší blogovědiskuz. horizont pak bych až tak nebral za ,,měřítko", či snad za až ,,etalon";-)

0 0
možnosti

J53i86r65i 70V16r51a96b78e89c

22. 8. 2019 11:55

Je fakt, že luše mají zůstat na zadku jde jsou.

0 0
možnosti
Foto

Útěk lidí na západ byl pro komunisty dobrý džob. Když utíkali, tak pochopitelně tak, aby to nevzbudilo podezření a veškerý majetek tady nechali a ani se jej nesnažili z důvodu neprozrazení prodat. Jejich majetek se po jejich útěku propadl státu. U nás byl sklad v zrušené továrně, který byl narván majetkem těch co utekli. Komunistické paničky tam chodily a kupovaly si tento majetek do 100 kč. Pro sebe, své děti, když měly svadbu a potřebovaly se zařídit.

1 0
možnosti

J54i21r50i 72V24r26a75b64e88c

22. 8. 2019 11:51

Krást mají komunisti v genech.

4 0
možnosti
Foto

Mnoho spolužáků s rodiči uteklo na západ. Kamarád odešel sám a mně to nabízel a já to odmítl.Zůstal jsem a šel jsem na vojnu. Všichni se tam chytili i když neuměli ani rusky. Táta mně řekl, že jsem blbej, že by v mém věku odešel. Jenže on žil v pohraničí a německy uměl , jak když bičem mrská a stejně anglicky. Já ne.

0 0
možnosti
Foto

Vzpomněl jsem si na řadu lidí, kteří byli Státní bezpečností ze země vyštváni. Bez milosti, bez soucitu. Kdepak by hoši od StB mysleli na to, že vyhnaní lidé dlouho neuvidí své blízké. Anebo, že je už neuvidí nikdy, protože některým lidem vyštvaným do emigrace příbuzní zemřeli dříve, než se stihli po roce 1989 vrátit domů.

A vzpomínám také na ty, jimž režim nedovolil vycestovat za svými příbuznými, aby je aspoň uviděli...

Ale jinak je téma Vašeho článku moc pěkné, citlivé R^ Pro někoho bylo věcí cti a charakteru zůstat doma. A pro jiné bylo věcí cti a charakteru postavit se režimu a riskovat dlouholeté věznění nebo vyhoštění. Osobní situace a osobní rozhodnutí těchto lidí je třeba respektovat. Každý má své svědomí a měl by se podle něj řídit.

5 0
možnosti

Blog OK z pohledu 13 letých kluků, já jen pochybuji o přistávání Antonovů na Točné. Jeden, co vyjel v Brně z (betonové) dráhy, zůstal beznadějně zabořený v terénu. Měli jsme z toho docela radost.

1 0
možnosti
Foto

Ano, mohl se splést. Letouny mohly i tudy prolétat, když se nízko točili, a to ve vysoké ,,frekvenci", před přistáním na Ruzyń. Těch letounů bylo nespočet již v noci z dvacátého na jedenadvacátého srpna, KDY Ruzyń byla již po kontrolou invazních složek, a to i ve spolupráci s některými z ,,tuzemských" kom složek.

0 0
možnosti
Foto

R^ Ani já ne, ač jsem i to měl v úmyslu. Učinil tak můj starší bratr, ovšem ten byl v té době na rozdíl ode mne, bezdětný.Ovšem stesk po domovu jej nikdy neopustil. Ten nebyl cizí ani mému otci, který vlast opustil v r. 39, ovšem s vírou a přesvědčením, že se vrátí. Což se mu i podařilo. Ovšem kom mu to posléze, stejně jako celé jeho rodině ,,spočítali", jako i mnohým jiným, neb pro ně byli ,,coby ,,západˇáci" nebezpeční, tudíž i jejich rodiny a příbuzní. Krátce po válce odolal i lukrat. nabídkám renom. společností ze západu, ty však odmítl, neb chtěl být s rodinou doma, tedy ve své vlasti, za kterou spolu s kolegy a kamarády za II.WW bojoval. Později několikrát i zalitoval, že je odmítl. Ale to by byl námět na mnoho článků. A navíc, mnohé jsem, a nejen z jeho osudů uvedl, ale i doložil nejednou i na těchto stránkách.

0 0
možnosti
Foto

R^ Jak by člověk mohl opustit rodiče, kteří budou potřebovat pomoc, jak by mohl opustit další svoje příbuzné, svoje přátele a kamarády, svého psa - přítele nejvěrnějšího, svoje důvěrně známá místa...

0 0
možnosti
Foto

Fráze. To byste museli sedět celý život v blizkosti tech ktere mate radi. A právě v tom byla zrudnost komunistů. Ze vám nedali na výběr. Ze jste museli volit mezi svou budoucnosti a loajalitou.

10 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS