Předvolební zamyšlení 2013 –fungující stát, a co legislativa?

10. 10. 2013 12:06:23
Kdo by si před více jak třiceti lety při sledování skvělého francouzského politického thrilleru režiséra André Cayatta pod názvem „Není kouře bez ohně“ pomyslel, ve kterém jsou ukázány a kritizovány, že něco podobného jednou uvidíme i na našich ulicích, v našich městech. Jenže ještě možná v horším hávu, ve smyslu Někdo se mi politicky nelíbí, tak si to vylepím na billboardu nebo facebooku, ne otevřeně vyříkám!

Kdo tyto někdy až primitivní protikampaně zaplatil, to je věc jiná, jsou to jeho peníze a firma plní to, co si zákazník objednal. Nicméně, fungujcí stát, tak také fungující státní správu s účelnější a relevantnější legislativou ve prospěch občana jako voliče, občana jako daňového poplatníka, z jehož daní je státní správa financována, občana, který se sice chce cítit silný, nicméně zeslabuje svým přístupem k volbám sám sebe. Je třeba konečně využít volební kampaně ke smysluplné výzvě voliče přesvědčit k účasti na volbách a tím i jejich přispění na odpovědnosti za tuto krásnou zem.

Zpátky k fungující státní správě. Ono se to hezky říká, jak nám někdo., vlastně u nás téměř každý, předkládá onen fungující stát, jen ale zatím nikde neříká, co všechno je potřeba legislativně udělat, nebo to možná neříká dostatečně hlasitě. Je to určitě tvrdší, ale přesnější pohled na stav věcí veřejných, že se v naší zemi musí změnit téměř všechno než jen holá věta ve smyslu, že se hroutí stát.. Co takhle napsat „Fungující státní správa a prosazení legislativních změn napříč stranám“.

Tak tedy „Fungující státní správa a relevantní legislativní normy a vyhlášky napříč stranám, nicméně s ohledem na práva a zájmy občana této země.“ To je to pověstné A. A to B, které se tolik zapomíná, jako kdyby nemělo existovat, nebo by jej občan neměl nikdy slyšet a je určeno, byť i nevyřčené, jen uším politikovým?

Tím jsme se dostali ke kýženému B a k zákonným normám a jejich lépe řečeno neexistenci. A jedním dechem nutno připomenout, jak důležitá bude práce legislativní rady státu, která je podřízená přímé kontrole premiéra i hlavy státu. Práce, nikoliv dlouhodobé nečinnosti nebo ještě hůře hledání much na příslušném vysokém státním úředníkovi v rouše legislativním díky jeho stranické příslušnosti a ne vůli a ochotě k legislativní smysluplné činnosti. Nicméně, proč by jakýmsi externím dohlížitelem a rádcem či také skutečným poradcem nemohl působit v této radě někdo z odborníků na ústavní a státní právo? I z „živé“ praxe, i případně z některé z právnických fakult.

A vlastní zákonné normy?

  1. Zákon o odvolatelnosti poslance a senátora, zejména v případě, kdy se poslanec rozhodne, ať už z jakýchkoliv důvodů opustit klub strany, na jejíž kandidátce byl zvolen, a aniž opustí parlamentní lavice, stane se poslancem či senátorem za jinou politickou stranu bez ohledu na skutečnost, zda tato strana prošla sítem voleb nebo ne.
  2. Zákon o státní službě, statutu a právu a povinnostech státního úředníka, právo na přiznání důchodu, kodex chování a reprezentace.
  3. Vysokoškolský zákon, který kromě jiného bude řešit účinnější kontrolu státu, ne však šikanu, nad udělováním certifikace novým subjektům na trhu vzdělávání. Aby kvantita nebyla na úkor kvality. A v neposlední řadě je potřeba upravit pravidla pro habilitace nových vysokoškolských pedagogů a jejich pozdější jmenování.
  4. Zákonné normy nejen o státním rozpočtu a specifikace statutu rozpočtové nouze, ale v tomto ohledu i specifikovat statut legislativní respektive sociální nouze v případě nepřijetí relevantních zákonných norem respektive kolapsu státu při výplatě sociálních dávek.

Toto je pouze nástin některých legislativních norem, nejsem odborník v legislativě. Zákonné normy chybí i ve zdravotnictví, kultuře, a i jiných oblastí státní správy.

Autor: Přemysl Čech | čtvrtek 10.10.2013 12:06 | karma článku: 8.69 | přečteno: 343x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 156 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.92 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 2151 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1001

Přemek Čech,

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...